Ontwikkel Je Passie In 5 Stappen

--Ontwikkel Je Passie In 5 Stappen

Ontwikkel Je Passie In 5 Stappen

In deze blog vertel ik je waarom je niet hoeft te treuren als je jouw passie nog niet gevonden hebt. Hoe romantisch het idee ook is, je wordt zelden “als door de bliksem getroffen” door je passie.

Het ontwikkelen van een passie is zoiets als het opbouwen van een relatie: de eerste klik is belangrijk, maar het zegt zeker niet alles en het is ook niet genoeg. Wil je voorkomen dat jouw passie eindigt in een vechtscheiding? Lees dan vooral even door.

Stap 1. De eerste klik: wat vind je leuk om te doen?

“Ha! Netflixen. Kan je daar geld mee verdienen?”

Ok, deze vraag lijkt een open deur. Maar wees gerust. Je kunt deze vraag op meer manieren stellen. De antwoorden op de volgende vragen kunnen je inzicht geven in welke dingen jij leuk vindt om te doen (naast Netflixen):

  • Wat wilde je vroeger worden? Wat aan dit beroep trok je aan?
  • Bij welke activiteiten, privé en op het werk, vergeet je de tijd?
  • Welke activiteit doe je voor de activiteit zélf en niet vanwege het resultaat dat je ermee behaalt? (het verschil is bijvoorbeeld sporten voor het plezier versus sporten om fitter te worden)
  • Naar welke afspraak of activiteit die je de komende periode hebt gepland, kijk je uit?

Je hebt nu een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen. Dus? Wat moet je daar mee? Keep reading!

Stap 2. Wat is er zo leuk aan jou? Bekijk je favoriete activiteiten met meer aandacht

Netflix kan leuk zijn omdat jij een lui zwijnt bent en Netflix daar ok mee is. Dat is het type relatie waarin je blijft, omdat je geen zin hebt om hard voor iemand te werken. Passie is dan een voor altijd gepasseerd station.

Maar misschien is de connectie wel een stuk minder negatief en veel dieper dan je denkt. Laten we het even bij Netflix houden: misschien heb je wel een voorliefde voor visuele kunstvormen, goede verhaallijnen of sterke acteerprestaties!

Bekijk per activiteit eens wat deze nu zo leuk en/of interessant maakt. Dit kan van alles zijn. Schrijf al deze dingen op. Je hebt nu een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen plus de redenen waarom.

Stap 3. Wat breng jij eigenlijk in? Waar ben je goed in?

Soms zie je een leuk, getalenteerd en warm persoon met een partner die het woord ‘slachtofferrol’ naar een heel ander niveau heeft weten te tillen. Deze parasitaire relaties kosten veel energie, waardoor het vuur uiteindelijk dooft. Als je iets gaande wilt houden, dan moet je daar tijd, energie en je eigen kwaliteiten in steken.

Dat geldt ook voor het ontwikkelen van je passie! Die passie -misschien is het een voorliefde voor goede verhaallijnen vermomd als Netflixverslaving- toont nooit haar volledige potentie en bloedt uiteindelijk dood, als je jouw sterke eigenschappen niet aanwendt om erin te investeren.

Maar wat zijn dan jouw sterke eigenschappen?

Daar gaan we in 3 stappen achter komen:

  1. Maak de gratis VIA test
  2. Schrijf op: Waar complimenteren mensen jou vaak mee?
  3. Schrijf op: Wat gaat jou schijnbaar makkelijk af, wat anderen moeilijk vinden om te doen?

Neem de top 5 van de VIA test en voeg daar de antwoorden uit vraag 1 en 2 aan toe. Je hebt nu een lijst met jouw persoonlijke sterke eigenschappen.

Stap 4. Zoek naar overlap tussen de antwoorden uit stap 2 en stap 3

Als je kijkt naar dat wat je fijn vindt om te doen, maar vooral waarom je dat fijn vindt om te doen, en je legt daar je sterke eigenschappen naast, zie je dan overlap?

Hou jij van Netflix omdat je van goede verhaallijnen houdt en zeggen mensen altijd tegen je dat je goed kunt schrijven of vertellen? You might be getting somewhere!

Stap 5. Bepaal hoe jij je sterke eigenschappen kunt inzetten om dat wat je leuk vindt verder te ontwikkelen

Dus je houdt van Netflixen omdat je van goede verhalen houdt. Mensen zeggen dat je een “verteller” bent. En de VIA test wijst uit dat creativiteit en nieuwsgierigheid sterke punten van je zijn. Hoe kan je dit samenbrengen op een manier dat je er ook nog geld mee kunt verdienen? Past een baan als “storyteller” bij een marketingbureau bijvoorbeeld bij je?

Conclusie

Liefde op het eerste gezicht is zeldzaam. Maar goede relaties kan je wel ontwikkelen. Misschien moet je een tijdje gaan ‘daten’ om te zien wat er op de markt beschikbaar is. Probeer verschillende activiteiten die je graag doet uit te diepen en verder te ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat er te halen valt, maar ook wat jij hebt in te brengen.

Dat vereist dat je jezelf wat goede vragen durft te stellen en de tijd neemt om ze voor jezelf te beantwoorden. Vervolgens moet je met deze antwoorden aan de slag. Heb je hier hulp bij nodig? Dan ben je van harte welkom op de workshop Lifegoals.

Help Mij Mijn Passie Ontwikkelen!
By |2018-10-02T11:19:46+00:00september 27th, 2018|Categories: Lifegoals|

About the Author:

Leave A Comment